Werken als

Rondvaartschipper

Volg de betaalde opleiding Rondvaartschipper en vaar over de prachtige Amsterdamse grachten gecombineerd met gastheerschap.

De vrijheid van varen over de Amsterdamse grachten

Als Rondvaartschipper ben jij het visitekaartje van de stad en onze organisatie en kun je je liefde voor Amsterdam delen met onze gasten. Je vaart onze gasten over de grachten op één van onze rondvaartboten of partyschepen tijdens een klassieke rondvaart of een avondvaart met borrel of diner. Tijdens het werk heb je veel vrijheid en kun je je rooster flexibel indelen. 

Om als Rondvaartschipper aan de slag te gaan, bieden wij de mogelijkheid om een betaalde opleiding te volgen met direct een salaris. Als je al in het bezit bent van een Groot Vaarbewijs is het natuurlijk niet nodig om de opleiding te volgen kun je direct aan de slag. Indien je het Groot Vaarbewijs wilt behalen, ga je één of twee dagen per week naar school (Nova College in IJmuiden) waar je de opleiding Rondvaartschipper volgt. De overige dagen loop je in de praktijk mee met onze ervaren leermeesters op de rondvaartboot.

De opleiding duurt maximaal 1 jaar. Na het succesvol afronden van de opleiding treed je in dienst bij onze rederij en mag je zelfstandig met een rondvaartboot of partyschip met gasten door de Amsterdamse grachten varen.

 

Kenmerken: 
  • Een betaalde opleiding en een toekomst als Rondvaartschipper binnen onze organisatie
  • Minimumloon gedurende de opleiding en daarna een marktconform salaris
  • Vakmanschap gecombineerd met gastheerschap
  • De mooiste werkplek van Amsterdam
  • Flexibele werktijden
  • Informele werksfeer met gezellige borrels en feesten
Interview met Nicole - Rondvaartschipper bij Stromma Nederland

Interview

Ik geniet ervan om elke dag op het water te zijn en van de vrijheid die ik heb.

Wie ben je en wat is je functie bij Stromma Nederland?
Ik ben Nicole, ik werk bijna twee jaar bij Stromma Nederland als Rondvaartschipper.

Wat vind je zo leuk aan je werk als Rondvaartschipper bij Stromma Nederland?
Mijn passie is varen, dus ik ben hier helemaal in mijn element. Vroeger voer ik over zee, nu over de Amsterdamse grachten. Hiervoor heb ik 22 jaar op kantoor gewerkt en het begon toch weer te kriebelen om te gaan varen. Eenmaal gevaren, blijf je varen is mijn ervaring. Gelukkig viel ik bij Stromma Nederland in de prijzen. Inmiddels werk ik hier bijna twee jaar en het voelt als een warm bad.

Hoe heb je de overstap gemaakt van een kantoorbaan naar Rondvaartschipper?
Mijn oom, die ook bij Stromma Nederland vaart, vertelde mij over de opleiding Rondvaartschipper bij Stromma Nederland. Hij vroeg aan mij: is dat niet iets voor je? En zo geschiedde.

Wat leer je bij de opleiding Rondvaartschipper?
Je leert varen in de praktijk en de bijbehorende theorie. Stromma Nederland heeft leermeesters in dienst. Dat zijn schippers die al werkzaam zijn bij Stromma Nederland en je meenemen aan boord. Zij leren je varen. De theorie leer je in IJmuiden op school bij het Nova College, gewoon weer de schoolbanken in dus! Ik vaar zelf ook wel privé, maar tijdens mijn werk heb ik natuurlijk de verantwoording over de gasten aan boord. Ook daar leer je mee omgaan: gastheerschap.

Een kantoor is een totaal andere werkplek. Hoe ervaar je een rondvaartboot als werkplek?
Vroeger zat ik de hele dag achter twee beeldschermen, nu heb ik de hele dag één groot levend beeldscherm voor me. Daarnaast heb ik veel contact met mensen (gasten en collega’s), iets wat ik miste in mijn kantoorbaan. Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze om over te stappen.

Welke ervaring tijdens je werk heeft het meeste indruk op je gemaakt?
‘s Ochtends is het nog rustig op het water, het is heel bijzonder om de grachten voor je alleen te hebben. De grachten zijn dan van mij. ’s Avonds gaan de lichtjes van de bruggen aan. Als het windstil is, loopt de spiegeling van deze lichtjes door als een cirkel op het water. Daar geniet ik nog elke dag van.

Wat vind je zo leuk aan je baan?
Ik geniet van elke dag op het water zijn, van de mooie Amsterdamse grachten, van de vrijheid die ik heb om te varen. Ik ben eigenlijk de hele dag buiten en zie de stad vanuit een ander perspectief. Dat maakt mijn werk zo bijzonder.

Lees meer